نوشته شده توسط: الهه ناز
چشمه دوزی در کرمانشاه و اصفهان از قدیمی ترین هنرها می باشد . در چشمه دوزی ، ساده بودن طرح بسیار حائز اهمیت می باشد. طرح های چشمه دوزی به صورت معمول به وسیله نقشه و شمارش الیاف کتان انجام می شود . زیبایی طرح بر روی پارچه علاوه بر نقش به ظرافت و تمیزی کار نیز وابسته می باشد.
برای پیاده کردن سوزن دوزی از نوع چشمه دوزی یک نخ به صورت چهار خانه از پارچه کشیده می شود و سپس چهارخانه را همانند ژور یا نقش های دیگر پر می کنند.
چشمه دوزی را می توان با برو دری دوزی و قلاب دوزی انجام داد. در اصفهان خیلی ها از نقش های قلمکار بهره می برند و گاهی هم بته، جقه و طرح های مانند آن ها را در بین چشمه دوزی با قلاب می دوزند.
درویش دوزی تقریبا شبیه به چشمه دوزی می باشد ، با این تفاوت که در دوریش دوزی نسبت به چشمه دوزی از نخ کشی کمتر استفاده می شود.
چشمه دوزی انواع مختلفی دارد اما اکثرا به دو روش صورت می گیرد . در اولین شیوه ، تار و پود قسمتی از پارچه را با کشیدن خارج می کنند و پس از آن با بخیه زدن چشمه هایی را با طرح های مختلف و متنوع از جمله نقش های هندسی و بته جقه به وجود می آوردند. در مدل دوم ، بدون بیرون کشیدن نخ با استفاده از ابزار هایی مانند درفش ابتدا روزنه هایی به شکل گل و ساقه در پارچه ایجاد می کنند و سپس بخیه هایی را محکم می دوزند که تار و پود ها به اطراف کشیده شوند و روزنه به چشمه هایی تبدیل شود ، شکل این روزنه ها حالت گرد ، بیضی یا بادامی دارد که به صورت دلخواه انتخاب می گردند.
تاریخچه این دوخت و هنر را می توان به ایرانیان مرتبط دانست، به این دلیل که از زمان های گذشته و بسیار قدیم تا هم اکنون این نوع دوخت در اصفهان بسیار هنرمند و طرفدار دارد. به صورت کلی این نوع دوخت سابقه بسیار قدیمی ای در ایران دارد. سوزن دوزی از دوره ی قبل از اسلام شروع شده است و در دوران اسلامی به اوج شکوفایی خود دست یافته است.
در زمان های قدیم که بانوان برای حجاب گرفتن بیشتر از روبند هایی استفاده می کردند ، روبند هایشان را به وسیله این نوع دوخت تزئین میکردند که به این طریق نمای آن ها مزین می گردید .
چشمه دوزی به صورت معمول به شبکه دوزی، اشرفی دوزی، ستاره دوزی، گل اشرفی و قلاب دوزی شبیه می باشد.
- پارچه کتانی ایرانی با بافت ساده و تار و پود عمود بر هم.
- نخ ، در بیشتر موارد از نخ ابریشم تابیده دمسه و نخ عمامه برای چشمه دوزی استفاده میشود.
انتخاب رنگ پارچه و نخ عمامه، بستگی به سلیقهی فرد دوزنده دارد.
در این نوع سوزن دوزی بیشتر از طرح هایی چون: بته جقه، نقش ترنج، سر ترنج، نیم ترنج، شمسه ای، انواع گل ها، ستاره، گل و بوته بهره برداری می شود.
از این نوع دوخت بیشتر برای رو میزی، رو کرسی، پرده، جای قرآن، رو تختی، دستمال سفره، زیر بشقابی ، کوسن ، روبند ، آستین لباس ، لبه های دمان استفاده می شود.
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته